X-Poros, εκεί που ξεκίνησαν όλα

Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει τις συγκινήσεις και τις εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλος των νησιών μας. Μόνο μερικοί πρωτοπόροι προσπαθούν να εξερευνήσουν αυτές τις προοπτικές μέσα από το προσωπικό μεράκι και την αγάπη για τον τόπο τους.   Ένας από αυτούς του πρωτοπόρους ήταν το 2005 και ο Γενικός Γιατρός του νησιού του Πόρου κος Κωστής Σαπουνάκης που οραματίστηκε σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο X-Poros εκείνη τη χρονιά.   Πολύτιμή βοήθεια και καθοδήγηση έδωσε στον κο Σαπουνάκη μια άλλη πρωτοπόρος του τριάθλου στην Ελλάδα η κα Marie Leautey. Όμως, όπως πολλές φορές γίνεται στη χώρα μας,  πρωτοβουλίες που βασίζονται  στην προσωπική προσπάθεια μερικών ρομαντικών σταματούν μόλις αλλάξουν οι προτεραιότητες των εμπνευστών τους, έτσι και το X-Poros έπαψε να διεξάγεται από το 2014, χρονιά που ο  κος Κωστής Σαπουνάκης μετακόμισε στην Ελβετία για προσωπικούς του λόγους.

Το X-Poros δεν ήταν ένα ακόμα τρίαθλο. Ήταν  μια πρόκληση, μια εμπειρία ζωής για αυτούς που ήθελαν να αναζητήσουν τα προσωπικά τους όρια μέσα σε ένα πανέμορφο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.  Δεν ήταν για όλους, δεν ήταν για πολλούς. Απευθυνόταν στους λάτρεις της περιπέτειας και σε εκείνους της αθλητές που ήθελαν να τολμήσουν κάτι πέρα από ότι έχουν δοκιμάσει μέχρι και σήμερα.  Η ιδιαιτερότητα του X-Poros οφειλόταν στο γεγονός ότι η αλληλουχία των αγωνισμάτων του ήταν διαφορετική από ότι στο τρίαθλο. Ξεκινούσε με κολύμπι 2 Km, ακολουθούσε mountainrun10χλμ σε δύσβατες περιοχές που περιλάμβαναν και αναρρίχηση και ολοκληρωνόταν με mountain bike 50 χιλιομέτρων. Όλο το τερέν του αγώνα ήταν χωμάτινο με 1300 μέτρα υψομετρικά και απαιτούσε ιδιαίτερες δυνατότητες και δεξιότητες από τους συμμετέχοντες.

Κανείς δεν ξέρει αν ήρθε η εποχή για ένα ακόμα X-Poros την απόλυτη πρόκληση για τους λάτρεις των multisports. Αν πλησιάζει η ημέρα όπου και σε άλλους αθλητές θα δοθεί η δυνατότητα  να αναμετρηθούν με τα υπέροχα νερά και το μαγευτικό ανάγλυφο του νησιού του Πόρου και να βγουν νικητές γιατί όλοι οι συμμετέχοντες του X-Poros είναι νικητές.

 

Λίγα λόγια για τον εμπνευστή τουX-Poros, κ. Κωνσταντίνος Σαπουνάκης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σαπουνάκης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Το 1989 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Besançon της Γαλλίας όπου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας. Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Γαλατά Πόρου. Το 2005 οργάνωσε το πρώτο X-Poros ευελπιστώντας να γίνει ένας σημαντικός αγώνας περιπέτειας στην Ελλάδα. Το 2013 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Φαρμακολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Από το 2014 μαζί με τη σύζυγο του κα Αλεξάνδρα Τζόισυ και την κόρη του Φοίβη ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Ο κος Σαπουνάκης έχει οριστεί ιατρικός τοπικός εκπρόσωπος για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας  που θα διεξαχθούν  το 2020 στη Λωζάννη.

Φωτογραφίες 2012

https://get.google.com/albumarchive/116452124542726274764/album/AF1QipOXcp21c5OVC6SMaYZGVzGIWXD8eLnexwgiHqaA?source=pwa&authKey=CPCu7Kj3hbSyrgE

 

Φωτογραφίες & Βίντεο

www.conpap.net/x-poros/

http://forum.velovert.com/topic/124555-x-poros/