Τρέξε στον ιστορικό Επιδαύριο Δρόμο

Το σαββατοκύριακο 5 Μαΐου 2019 θα διεξαχθεί ο 9ος Επιδαύριος Δρόμος, μία από τις ιστορικότητες διαδρομές στην Ελλάδα, η οποία ενώνει δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου κόσμου. Ο Επιδαύριος δρόμος θα διεξαχθεί με αφετηρία το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου (Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου), το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο στον κόσμο. Η  διαδρομή συνδυάζει αριστοτεχνικά το γεωγραφικό ανάγλυφο όλης της Ελλάδας. Οι δρομείς την μία στιγμή αγωνίζονται δίπλα στη θάλασσα και την άλλη ανάμεσα σε βουνά με πλούσια βλάστηση.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, της Δ.Δ.Ε. Αργολίδας, της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας.

Μοναδική ευκαιρία για το δρομέα να αισθανθεί το ιστορικό μεγαλείο της περιοχής, αλλά και να έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρέξιμο 5 χλμ. και 15 χλμ.

Παράλληλα θα διεξαχθούν δωρεάν αγώνες 300μ. / 600μ. / 800μ. / 1 χλμ. για παιδιά   αλλά και περπάτημα 7 χλμ. και 15 χλμ. για ενήλικες.

Ο Επιδαύριος Δρόμος είναι μια πολύ καλή αφορμή να επισκεφτείτε την περιοχή. Δημοφιλής  ιερός χώρος, αρχαιολογικής σημασίας, φυσικής ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα.

Το σπουδαιότερο μνημείο της περιοχής είναι το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου, το οποίο θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής, με χωρητικότητα 13.000 θεατών και βρίσκεται στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου στο Λυγουριό σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Αρχαία Επίδαυρο.

Σε συνδυασμό με τον αγώνα, μπορείς να περιηγηθείς σε μερικά από τα πολύ σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, καθώς κάθε γωνιά του τόπου αυτού είναι πλούσια σε ιστορία.

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ή «κοχύλι του Αργοσαρωνικού», αλλά και  την εντυπωσιακή Βυθισμένη πόλη. Στην παραλία Καλυμνιός μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί. Στα νερά του Κόλπου αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της , είτε  από βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Αξίζει να κάνεις μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσεις σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα  καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας.

Στην περιοχή του Λυγουριού ο επισκέπτης έχει την τύχη να δει σημαντικα μνημεία της θρησκευτικής μας κληρονομιάς  καθώς στην περιοχή υπάρχουν  διάσπαρτες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες  με κάποιες από αυτές να έχουν ιδιαίτερη  σημασία. Περίοπτη θέση κατέχει ο Ι.Ν του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος (11ος αι.) που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του χωριού.

Μπορεί επίσης να δει κανείς  τα ερείπια της πυραμίδας του Λυγουριού καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  με τα πολλά και σημαντικά εκθέματα ορυκτών και απολιθωμάτων.

Επισκεφτείτε την πλούσια σε ιστορία αλλά φυσικό κάλλος περιοχής της Επιδαύρου και μη  χάσετε  έναν από τους ομορφότερους αγώνες, μια ανάσα πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Περισσότερες λεπτομέρειες και το πρόγραμμα των αγώνων μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, όπου γίνονται και οι εγγραφές: https://why-n.gr/event/epidavrios-dromos-2019