Αρχαία Επίδαυρος

Ο δήμος Επιδαύρου και η whynot προετοιμάζονται για την πρώτη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές,  συνάντηση των φίλων του τριάθλου,. Όλοι μαζί θα βρεθούμε σε ένα πανέμορφο ταξιδιωτικό προορισμό όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα «τρίαθλο για όλους».

Λίγα λόγια για την Επίδαυρο
Η Αρχαία Επίδαυρος βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νομού Αργολίδος. Είναι ένας δημοφιλής  ιερός χώρος, αρχαιολογικής σημασίας, φυσικής ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Κτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Aριθμεί περίπου 2000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται επιτυχημένα με την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα της περιοχής, καθιερώνοντας την σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς αναψυχής. Παράλληλα, άλλες ενασχολήσεις του ντόπιου πληθυσμού είναι η καλλιέργεια της γης, η παραγωγή ελαιόλαδου και  εσπεριδοειδών και το ψάρεμα.

Πως θα φθάσετε
Η πρόσβαση στην Αρχαία Επίδαυρο μπορεί να γίνει Οδικώς, από Αθήνα μέσω Κορίνθου (134χλμ) και από το Ναύπλιο μέσω
Λυγουριού (36 χλμ). Τέλος, το χωριό έχει τακτά δρομολόγια ΚΤΕΛ για Αθήνα (Τ: 210 5134588) και Ναύπλιο (Τ: 27520 27323).

Ματιές στο παρελθόν
Η πόλη πήρε το όνομα της από τον Επίδαυρο, γιό του Άργους και της Ευάδνης, ο οποίος υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά άρχοντάς της. Από την Αρχαιότητα έφταναν στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου με σκοπό να βρουν θεραπεία στο Ιερό του Ασκληπιού. Την ίδια εποχή, αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα το εμπόριο και οι τέχνες και γι΄αυτό  κατά την περίοδο αυτή υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της Ελλάδος.  Τα ευρήματα των ανασκαφών τόσο στην γύρω περιοχή, όσο και στην Επίδαυρο, αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής από την 3η π.Χ. χιλιετία. Η πλούσια ιστορία της Επιδαύρου επιβεβαιώνεται τόσο από τις αναφορές που γίνονται  στο έργο του Ομήρου, Ιλιάδα όσο και από τις εξιστορήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της πόλης στον Τρωικό Πόλεμο και στους  Περσικούς Πολέμους, κατά τους οποίους πολέμησαν στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων υποστηρίζοντας  πάντοτε θερμά την πόλη της Σπάρτης. Κατά τον 7ο Π.Χ. αιώνα η πόλη υποτάχτηκε στο τύραννο Προκλή και οι διενέξεις με την πόλη του Άργους, σύμμαχο των Αθηνών, είχαν σαν αποτέλεσμα τον Επιδαύριο πόλεμο. Υπήρξε μέλος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας από τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και αργότερα της Αχαϊκής Συμμαχίας. Το επίσημο ιερό της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν το Ιερό του Ασκληπιείου, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο και πιο ξακουστό σ’ όλη την αρχαία Ελλάδα. Το ιερό του Ασκληπιείου γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής κατοχής, για να εγκαταλειφθεί οριστικά το 426 μ.Χ.

Τοπικά προϊόντα

Στην Αρχαία Επίδαυρο τα περιβόλια με τους πυκνούς πορτοκαλεώνες μοσχοβολούν και οι πλαγιές είναι γεμάτες καρποφόρα ελαιόδενδρα. Τα παραγόμενα εσπεριδοειδή και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά και σε ποιότητα και σε γεύση. Οι επαγγελματίες ψαράδες του Κόλπου της Επιδαύρου και του Αργοσαρωνικού διαθέτουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τα οποία σίγουρα αξίζει να γευτείς. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να προμηθευτεί  γλυκά του κουταλιού και καταπληκτικές μαρμελάδες σε διάφορες γεύσεις.

Εκδηλώσεις

Θέατρο: Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από το 1955, με την ίδρυση του «Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου» υφίσταται ο θεσμός των «Επιδαύριων» σε ετήσια βάση. ΄ Ετσι διατηρώντας την παράδοση του χώρου, κατά τους θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, πραγματοποιούνται παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και σύγχρονων έργων, οι οποίες συγκεντρώνουν χιλιάδες λάτρεις του θεάτρου απ΄όλο τον κόσμο. ΄Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο απαιτητικό κοινό της Επιδαύρου την προσωπική τους προσέγγιση στα αριστουργήματα της Τέχνης.

Μουσική: Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, από το 1995 διοργανώνεται ένας νέος πολιτιστικός θεσμός ο «Μουσικός Ιούλιος», με μουσικές παραστάσεις. Η υποδειγματική χρήση του Μικρού Αρχαίου Θεάτρου για περιορισμένες μουσικές εκδηλώσεις,  κατέστη δυνατή μετά από τη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου και του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής». Την ευθύνη για τις  υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου εκδηλώσεις είχε μέχρι το 2002 ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Μουσικής». Από το 2002 Και μετά τη διοργάνωση του φεστιβαλικού αυτού κύκλου ανέλαβε το «Ελληνικό Φεστιβάλ».  Το κύρος του φεστιβάλ, η ιερότητα του χώρου και η ομορφιά του τοπίου κάνουν την επίσκεψη απαραίτητη εμπειρία για όλους.

 Τοπικές:
Κάθε Ιούλιο στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγροτουρισμού όπου εκτίθενται αγροτικά προϊόντα της περιοχής.  Η προκυμαία της μετατρέπεται σε μία ανοιχτή αγορά και οι τοπικοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στο κοινό τα προϊόντα της επιδαύριας γης καθώς και διάφορες χειροποίητες κατασκευές των κατοίκων της. Ξεκίνησε το 1998, με πρωτοβουλία του «Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής» σε συνεργασία με το Δήμο και αποτελεί πλέον ένα θεσμό που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του “Μουσικού Ιούλιου”.
Στις 20 Ιουλίου, στην Άνω Επίδαυρο και στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, όπου αν βρεθείτε, θα γευτείτε ψητή γουρουνοπούλα, θα πιείτε και θα γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο που οι κάτοικοι γλεντούν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Επιδαύρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης του τόπου, διοργανώνοντας ψυχαγωγικές εκδρομές, προετοιμάζοντας διάφορες εκδηλώσεις όπως μουσικές παραστάσεις,  καρναβάλια, εθελοντικές αιμοδοσίες, κ.α.

Πηγή: www.pocket-guide.gr