Σκοπός της WSLOpenWater είναι να συμβάλει στην εξέλιξη, βελτίωση και ανάπτυξη του ελληνικού κολυμβητικού ενδιαφέροντος με την δημιουργία ενός πρωταθλήματος ανοιχτής θάλασσας.
Το πρωτάθλημα απευθύνεται σε όλους τους κολυμβητές και δεν απαιτείται δελτίο συλλόγου
για την συμμετοχή σε αυτό

Βαθμολόγηση αγώνων

Ο συνολικός χρόνος κάθε αθλητή θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή απόκλισης  δυσκολίας απόστασης (multiplier) δίνοντας του την βαθμολογία που συγκέντρωσε από το συγκεκριμένο αγώνα και θα προστίθεται στην βαθμολογία της λίγκας.  Για παράδειγμα, εάν στην απόσταση των 1500m, ο υδάτινος στίβος αποδειχθεί 1575m (+5%) και ένας αθλητής χρειάστηκε 30min για να τον κολυμπήσει, τότε ο χρόνος του θα πολλαπλασιαστεί με το 0,95.  Δηλαδή ο τελικός του χρόνος θα είναι: 0.95X30 = 28.5min.  Με αυτόν τρόπο μειώνεται η πιθανότητα λανθασμένης βαθμολόγησης λόγω της απόκλισης του υδάτινου στίβου από περιοχή σε περιοχή. Επίσης, ο χρόνος του κάθε αθλητή εξαρτάται από την χρονική του απόκλιση σε βαθμούς από τον προηγούμενο τερματίζοντα.  Η τελική του βαθμολόγια κάθε αθλητή διαμορφώνεται αφαιρώντας τους βαθμούς απόκλισης ως πέναλτι από το χρόνο του προηγούμενου αθλητή. Οι Elite* αθλητές έχουν ξεχωριστή βαθμολογία – απονομές.

 

Elite αθλητές = κολυμβητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες της αγωνιστικής κατηγορίας (ΚΟΕ) ή είχαν στο παρελθόν διακριθεί στο χώρο της κολύμβησης.

 

Σημαντικές Σημειώσεις

  1. Ο κάθε αθλητής για να συμμετάσχει στην WSL-Open Water θα πρέπει να συμμετέχει στο Ελάχιστος Αριθμός Αγώνων (ΕΑΑ) της λίγκας.
  2. Οι αθλητές πρέπει να συμμετέχουν πάντα στην ίδια απόσταση (1500m ή 3000m) διαφορετικά δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην Overall κατάταξη της λίγκας.
  3. Για την Overall Βαθμολογία αφαιρείτε η χειρότερη  επίδοση (εάν και εφόσον είναι περισσότερες από τον ΕΑΑ) από το σύνολο των αγώνων που έλαβε μέρος ο αθλητής.
  4. Για να υπάρχει απονομή, θα πρέπει να συμπληρώνεται τριάδα, διαφορετικά θα πραγματοποιείται σύμπτυξη κατηγοριών.
  5. Ο πρώτος της γενικής δεν μπορεί να είναι και πρώτος στην ηλικιακή του.
  6. Το γεγονός ότι η βαθμολόγια ενός αθλητή συνδέεται με τη επίδοση του προηγούμενου μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βαθμολογικές ανατροπές ακόμα και στο τελευταίο αγώνα.
  7. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, όλοι οι αθλητές διατηρούν την κατάταξη τους.
  8. Οι Elite αθλητές έχουν ξεχωριστή βαθμολογία – απονομές.
  9. Σε περίπτωση ελλιπής εγγραφής (π.χ. απουσία αριθμού μητρώο ή ΑΜΚΑ), ο αθλητής και η ομάδα δεν βαθμολογούνται

Ανάδειξη Πρωταθλητών – Overall Category

Μετά το τέλος κάθε αγώνα, θα υπάρχει επιπλέον και μια ξεχωριστή κατάταξη σε κατηγορίες (Γενική 1500m – Γενική 3000m) βάσει τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει ο κάθε αθλητής. Η overall βαθμολογία στο τέλος του χρόνου θα αποτελείται από το άθροισμα των βαθμών που έχει συγκεντρώσει ο αθλητής από την συμμετοχή του στους επιμέρους αγώνες, επιλέγοντας τις καλύτερες βαθμολογούμενες επιδόσεις (εάν είναι περισσότερες από τον ΕΑΑ).      
Συνεπώς, για την WSL, θα υπάρχει μια τελετή απονομών μετά τον τελευταίο αγώνα και θα περιλαμβάνει τις κατηγορίες γενική ανδρών και γυναικών στα αγωνίσματα της λίγκα.

Κατατάξεις και κατηγορίες λίγκας

Μετά το τέλος κάθε αγώνα και της απονομής των ηλικιακών κατηγοριών, θα υπάρχει και απονομή της overall κατάταξης της WSL λίγκας μέχρι τo συγκεκριμένο αγώνα σε Γενική ανδρών και Γενική γυναικών

Βαθμολογία Ομάδων

Οι κάθε ομάδα συγκεντρώνει τους βαθμούς από την συμμετοχή όλων των αθλητών /τριών ανά αγώνα.
Το άθροισμα ΟΛΩΝ των αγώνων αποτελεί την τελική βαθμολογία των ομάδων.

 

Βαθμολογία / ανά αγώνα

Απόσταση 3000m = η βαθμολόγια που δίνει ο αγώνας

Απόσταση 1500m = βαθμολόγια αγώνα x 2 (team multiplier) , π.χ. 18,6 x2 = 37,2

Ο κάθε άνδρα αθλητής =  +2 βαθμούς

Η κάθε γυναίκα αθλήτρια =  +5 βαθμούς

 

Σημαντικές Σημειώσεις
1.    Σε περίπτωση εγγραφής ή μεταγραφής ενός αθλητή, οι βαθμοί του δεν μεταφέρονται στην ομάδα.

2.    Σε περίπτωση ελλιπής εγγραφής (π.χ. απουσία αριθμού μητρώο, ή ΑΜΚΑ), ο αθλητής και η ομάδα δεν βαθμολογούνται

Kανόνες

Οι αγώνες θα διεξάγονται βάσει των κανονισμών κολύμβησης της ελληνικής κολυμβητικής ομοσπονδίας (ΚΟΕ).

Αγωνίσματα
2022:
 1.500m και 3.000m
2023:  1.500m, 3.000m και 5.000m

Bαθμολογία WSL OpenWater league