Δήμος Ναυπλιέων – Τολό

Ιστορία

Το  Τολό είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με περίπου 2500 κατοίκους. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια του Ναυπλίου και τη θερινή περίοδο προσελκύει πολλούς τουρίστες.  Η εικόνα που παρουσιάζει είναι ταυτόχρονα γραφική, ρομαντική και ειδυλλιακή. Χτισμένo σχεδόν πάνω στην παραλία έχει αντίκρυ του τρία πανέμορφα νησάκια. Το Κορωνήσι, τη Ρόμβη και το Δασκαλιό. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αλιεία. Το μέρος, στο οποίο υπάρχει άριστη τουριστική υποδομή, διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων του, χαρακτηριστικά που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πώς θα φτάσετε

Μπορείτε να φτάσετε στο Τολό, οδικώς, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως, όπου θα συναντήσετε τη σχετική σήμανση για Άργος-Ναύπλιο. Αφού φθάσετε στο Ναύπλιο, στο τέλος του δρόμου που σας οδηγεί μέσα στην πόλη,  ακολουθείτε πάντα τις πινακίδες που σας δείχνουν προς Τολό, το οποίο απέχει περίπου  11 χλμ. από την πόλη.  Επιπλέον, το ΚΤΕΛ  Ναυπλίου (27520.27323)   έχει καθημερινά  πολύ  τακτικά δρομολόγια με προορισμό το Τολό.

Αξιοθέατα

Παραλία Τολού

Η παραλία του Τολού εκτείνεται σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου ξεκινώντας από την οργανωμένη παραλία “ Ψιλή Αμμος” και τελειώνοντας στο μικρό γραφικό λιμάνι του χωριού όπου θα δείτε πάντα δεμένα τα ψαροκάικα και διάφορα εκδρομικά σκάφη. Η τοποθεσία της παραλίας και των υποδομών της συνδυάζει ιδανικά την δυνατότητα για μπάνιο, χαλάρωση στην αμμουδιά και την απόλαυση ενός καφέ, ποτού ή φαγητού πολύ κοντά στο κύμα, μιας και κατά μήκος της υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ και μπαρ. Παράλληλα μπορείτε να βρείτε και διάφορα καταλύματα τα οποία προσφέρουν την απόλυτη θέα στον Αργολικό κόλπο με τα μπαλκόνια τους μια ανάσα από τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι ρηχή κυρίως αμμώδης με λίγα σημεία με βότσαλα ιδανική για παιδιά με ζεστά και καθαρά νερά.

Κορωνήσι

Το τρίτο πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται απέναντι στο Τολό, με το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου τελούνται γάμοι και βαπτίσεις για τους ρομαντικούς.

Δασκαλιό – εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής

Είναι μία μικρή εκκλησία του 1688, στην κορυφή του Δασκαλιού, ένα μικρό νησάκι κρυμμένο πίσω από τη Νήσο Ρόμβη.  Λέγεται ότι εδώ, την περίοδο της Τουρκοκρατίας,  λειτούργησε ιερατικό  κρυφό σχολείο, για τα παιδιά της γύρω περιοχής. Σε αυτό το «κρυφό σχολείο» προσπαθούσαν να μάθουν κρυφά στα παιδιά τη γλώσσα και την ιστορία τους και να ανασυγκροτήσουν την εθνική τους συνείδηση. Σήμερα το Δασκαλιό παραμένει ανέγγιχτο από το ανθρώπινο χέρι, παρ’ όλους τους επισκέπτες που το κατακλύζουν, είτε για προσκύνημα στο ξωκκλήσι είτε για θαλάσσια μπάνια.

Ρόμβη ή νησί της Αφροδίτης

Ενα από τα άλλα δύο νησιά που στολίζουν τον κόλπο του Τολού, όπου υπάρχουν τμήματα και τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου, καθώς και διάσπαρτα ενετικά ερείπια ναυστάθμου, άλλων κτιρίων και κατοικιών.

Αρχαία Ασίνη

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι τα ερείπια της αρχαίας Ασίνης κοντά στο χωριό, λίγο έξω από το Τολό. Bρίσκεται πάνω σε ένα λόφο-ακρωτήρι και μαρτυρά την αίγλη και τη δύναμη του βασιλείου της την εποχή του Τρωικού πολέμου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα απομεινάρια προϊστορικών οικισμών και τμήματα των αρχαίων τειχών, ενώ έχουν ανασκαφεί και μυκηναϊκοί τάφοι. Η κατασκευή των σωζόμενων έως και σήμερα τειχών της Ακρόπολης πιθανολογείται ότι έγινε το 300 π.Χ από τον Βασιλιά της Μακεδονίας, Δημήτριο τον Πολιορκητή. Έχουν δύο εισόδους – πύλες. Η κύρια πύλη βρίκεται βόρεια, ενώ η δευτερεύουσα ανατολικά. Τα τείχη δέχτηκαν επισκευή τόσο κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, όσο και κατά τη διάρκεια της Β Ενετοκρατίας, ενώ κατά την ιταλική κατοχή, έγιναν στην Ακρόπολη οχυρωματικέςκατασκευές.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των επαγγελματιών του Τολού: www.tolo.gr

Videos