Δήμος Επιδαύρου

Ιστορία Ένας Προορισμός γεμάτος εκπλήξεις!

anc_theater_11-8342

Η Αρχαία Επίδαυρος βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νομού Αργολίδος. Είναι ένας δημοφιλής  ιερός χώρος, αρχαιολογικής σημασίας, φυσικής ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Κτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Aριθμεί περίπου 2000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολείται επιτυχημένα με την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα της περιοχής, καθιερώνοντας την σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς αναψυχής. Παράλληλα, άλλες ενασχολήσεις του ντόπιου πληθυσμού είναι η καλλιέργεια της γης, η παραγωγή ελαιόλαδου και  εσπεριδοειδών και το ψάρεμα.

Η πόλη πήρε το όνομα της από τον Επίδαυρο, γιό του Άργους και της Ευάδνης, ο οποίος υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά άρχοντάς της. Από την Αρχαιότητα έφταναν στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου με σκοπό να βρουν θεραπεία στο Ιερό του Ασκληπιού. Την ίδια εποχή, αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα το εμπόριο και οι τέχνες και γι΄αυτό  κατά την περίοδο αυτή υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της Ελλάδος.  Τα ευρήματα των ανασκαφών τόσο στην γύρω περιοχή, όσο και στην Επίδαυρο, αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής από την 3η π.Χ. χιλιετία. Η πλούσια ιστορία της Επιδαύρου επιβεβαιώνεται τόσο από τις αναφορές που γίνονται  στο έργο του Ομήρου, Ιλιάδα όσο και από τις εξιστορήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της πόλης στον Τρωικό Πόλεμο και στους  Περσικούς Πολέμους, κατά τους οποίους πολέμησαν στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων υποστηρίζοντας  πάντοτε θερμά την πόλη της Σπάρτης. Κατά τον 7ο Π.Χ. αιώνα η πόλη υποτάχτηκε στο τύραννο Προκλή και οι διενέξεις με την πόλη του Άργους, σύμμαχο των Αθηνών, είχαν σαν αποτέλεσμα τον Επιδαύριο πόλεμο. Υπήρξε μέλος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας από τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα και αργότερα της Αχαϊκής Συμμαχίας. Το επίσημο ιερό της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν το Ιερό του Ασκληπιείου, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο και πιο ξακουστό σ’ όλη την αρχαία Ελλάδα. Το ιερό του Ασκληπιείου γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής κατοχής, για να εγκαταλειφθεί οριστικά το 426 μ.Χ.

Περισσότερα στο : pocket-guide.gr

Αξιοθέατα

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 13.000 θεατές και βρίσκεται στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το χωριό, στο Λυγουριό.  Κτίστηκε στα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα στην πλαγιά του Κυνόρτυου ΄Ορους,  για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου και αποτελεί τυπικό στοιχείο της θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων. Το θέατρο λειτούργησε επί αρκετούς αιώνες. Το 395 μ.Χ. Γότθοι που εισβάλλουν στην Πελοπόννησο προκαλούν σοβαρές καταστροφές στο Ασκληπιείο. Το 426 μ.Χ.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ή «κοχύλι του Αργοσαρωνικού» : Aνακαλύφθηκε μόλις το 1971, βρίσκεται στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και στη ΝΔ πλαγιά της,  με χωρητικότητα περίπου 2000 θέσεων. Χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα προς τιμή του Θεού Διονύσου, υπέστη ριζικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού θεάτρου είναι οι επιγραφές που φέρουν ονόματα χορηγών και αξιωματούχων της εποχής και αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο, απ΄όπου προέρχεται και ο χαρακτηρισμός του  ως «λαλούν θέατρο». Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί το θέατρο κάνοντας έναν όμορφο περίπατο με αφετηρία το λιμάνι της Επιδαύρου, κατευθυνόμενος προς τη Χερσόνησο Νησί και στη συνέχεια να ακολουθήσει το μονοπάτι διαβαίνοντας μέσα από πορτοκαλεώνες. Επίσης, η προσέγγιση στο μικρό θέατρο μπορεί να γίνει και οδικώς με κατεύθυνση τον οικισμό Σπηλιά.

Βυθισμένη πόλη

Στην παραλία Καλυμνιός μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί. Στα νερά του Κόλπου αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της , είτε  από βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Αξίζει να κάνετε μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσετε σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα  καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας. Είναι σίγουρο ότι το θέαμα θα σας προκαλέσει θαυμασμό και δέος.

Περισσότερα στο : pocket-guide.gr

Videos

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Τηλ. +30 27533 60112
dimasc@otenet.gr