Δήμος Επιδαύρου

Ιστορία Ένας Προορισμός γεμάτος εκπλήξεις!

Ο δήμος Επιδαύρου είναι ιστορική περιοχή του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Χωροθετείται στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Η στρατηγική θέση της Επιδαύρου, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολήθηκαν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή και βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επίδαυρου.

Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Επίδαυρος πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, που ήταν γιοι του Ασκληπιού. Η Επίδαυρος πήρε μέρος και στους Μηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τον Επιδαύριο Πόλεμο, που έγινε μεταξύ αυτών και των Αργείων που ήταν σύμμαχοι των Αθηναίων.
Ξακουστή σ’ όλη την Ελλάδα την έκανε το Ασκληπιείο της, με το ιερό του Ασκληπιού που κυριάρχησε στην πόλη από τα τέλη του ε’ αιώνα και αρχές του δ’.
Στη νεότερη ιστορία, η Επίδαυρος αποτέλεσε μοναδικό σύμβολο στον αγώνα κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης με τις δύο ιστορικές εθνοσυνελεύσεις: Η πρώτη στις 20 – 12 – 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και η δεύτερη το Μάρτιο του 1826.

Το Λυγουριό είναι μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της Αργολίδας και αποτελεί την έδρα του Δήμου Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Αραχναίου. Στην περιοχή λειτουργούν σχολικές μονάδες (Παιδικός Σταθμός, 2 Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που εξυπηρετούν όλα τα γύρω χωριά, καθώς και Κέντρο Υγείας, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ.

Η γεωγραφική θέση του Λυγουριού, οι πανέμορφες τοποθεσίες σε συνδυασμό με τα αρχαία και νεότερα μνημεία του, το αναδεικνύουν σε χώρο μοναδικής αξίας.
Περίπου 50 εκκλησίες και ξωκλήσια, από τα οποία τα 12 της εποχής του Βυζαντίου, περιβάλλουν το Λυγουριό και τους οικισμούς του για να το προφυλάσσουν σύμφωνα με το μύθο από τους εχθρούς και τους εισβολείς.

Πηγή: Δήμος Επιδαύρου www.epidavros.gr

Αξιοθέατα

Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου

Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 13.000 θεατές και βρίσκεται στο Λυγουριό στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την παλαιά Επίδαυρο. Κτίστηκε στα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα στην πλαγιά του Κυνόρτυου ΄Ορους,  για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου και αποτελεί τυπικό στοιχείο της θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων. Το θέατρο λειτούργησε επί αρκετούς αιώνες. Το 395 μ.Χ. Γότθοι που εισβάλλουν στην Πελοπόννησο προκαλούν σοβαρές καταστροφές στο Ασκληπιείο. Το 426 μ.Χ.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ή «κοχύλι του Αργοσαρωνικού» : Aνακαλύφθηκε μόλις το 1971, βρίσκεται στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και στη ΝΔ πλαγιά της,  με χωρητικότητα περίπου 2000 θέσεων. Χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα προς τιμή του Θεού Διονύσου, υπέστη ριζικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού θεάτρου είναι οι επιγραφές που φέρουν ονόματα χορηγών και αξιωματούχων της εποχής και αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο, απ΄όπου προέρχεται και ο χαρακτηρισμός του  ως «λαλούν θέατρο». Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί το θέατρο κάνοντας έναν όμορφο περίπατο με αφετηρία το λιμάνι της Επιδαύρου, κατευθυνόμενος προς τη Χερσόνησο Νησί και στη συνέχεια να ακολουθήσει το μονοπάτι διαβαίνοντας μέσα από πορτοκαλεώνες. Επίσης, η προσέγγιση στο μικρό θέατρο μπορεί να γίνει και οδικώς με κατεύθυνση τον οικισμό Σπηλιά.

Βυθισμένη πόλη

Στην παραλία Καλυμνιός μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί. Στα νερά του Κόλπου αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της , είτε  από βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Αξίζει να κάνετε μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσετε σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα  καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας. Είναι σίγουρο ότι το θέαμα θα σας προκαλέσει θαυμασμό και δέος.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του Λυγουριού αποτυπώνεται σε πανέμορφες εκκλησίες.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) :  Στην κεντρική πλατεία του παλιού οικισμού αντικρίζουμε το μεταβυζαντινό αυτό ναό,ο οποίος  αποτελεί σημαντικό κτίσμα της Β΄Ενετοκρατίας (1685-1715).

“Πυραμίδα” του Λυγουριού

Η “Πυραμίδα” του Λυγουριού : Η μικρή οχυρωματική κατασκευή, γνωστή ως «πυραμίδα του Λυγουριού», βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού, στους πρόποδες του όρους Αραχναίου, αριστερά του δρόμου από το Άργος προς την Επίδαυρο, διακόσια μέτρα από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.
Στους πρόποδες του Αραχναίου περνούσε κατά την αρχαιότητα η κεντρική οδός που διευκόλυνε την επικοινωνία ανάμεσα στους οικισμούς του κάμπου της Αργολίδας με εκείνους στα παράλια του Σαρωνικού κόλπου. Η οδός αυτή φυλασσόταν από εκτεταμένο δίκτυο φυλακίων που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της. Ένα από τα φυλάκια στον κάμπο του σύγχρονου Λυγουριού είναι η πολυσυζητημένη “Πυραμίδα” που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αι.
Σήμερα σώζεται μόνο η πυραμιδοειδής βάση, πάνω στην οποία υψωνόταν ένας τετράγωνος πύργος. Η λειτουργία του μνημείου αυτού ήταν εκείνη ενός οχυρού φυλακίου της οδού που με την πυραμιδοειδή βάση του κρατούσε σε απόσταση ασφαλούς βολής από τους υπερασπιστές του πύργου τον επιτιθέμενο.

Περισσότερα στο : pocket-guide.gr

Videos

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Τηλ. +30 27533 60112
dimasc@otenet.gr