Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων

Λίγα λόγια

Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων στο Ν.Α. άκρο του νομού Αργολίδας με πληθυσμό 7.811 κατοίκων (βάσει της απογραφής του 2011) ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Τροιζηνίας και Μεθάνων κι έχει έδρα τον Γαλατά. Βρέχεται από το Σαρωνικό κόλπο, ενώ οι οροσειρές Ορθολίθι και Αδέρες οριοθετούν τα βορειοδυτικά και δυτικά σύνορα του Δήμου.

Αποτελείται από την ηπειρωτική περιοχή, με λόφους και πεδιάδες (Τροιζήνας και Καλλονής), η οποία συγκεντρώνει κατά βάση την αγροτική δραστηριότητα της Τροιζηνίας, και από τη χερσόνησο των Μεθάνων, γνωστή από παλιά για τις ιαματικές πηγές της.

Η περιοχή έχει πλούσιο παρελθόν. Κοινωνός των μεγάλων εξελίξεων κατά την αρχαιότητα (Περσικοί Πόλεμοι, Πελοποννησιακός Πόλεμος, αλεξανδρινοί χρόνοι, ρωμαϊκή εποχή), βίωσε με ένταση τις περιόδους του Βυζαντίου, της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Υπήρξε έδρα της Γ΄ Εθνικής Συνέλευσης του επαναστατημένου έθνους (1827), που  σηματοδότησε την ουσιαστική σύσταση του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους με την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας και την εκλογή  του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Αξιοθέατα

Η Τροιζήνα είναι τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά, ιδανικός για εξορμήσεις. Μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε το Λεμονόδασος, ένα κατάφυτο λόφο από λεμονιές και πορτοκαλιές, και τη μικρή λιμνοθάλασσα της Ψήφτας που αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο, χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί. Αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι το Ασκληπιείο της Τροιζήνας, το ιερό του Ιππολύτου, που συνδέεται άμεσα με το μύθο του έρωτα της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο, αλλά και οι προϊστορικοί οικισμοί της Δρυόπης και ο αρχαιολογικός χώρος της Μαγούλας, με τους τρεις μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, του 16ου, 15ου και 13ου αιώνα π.Χ.

Στη χερσόνησο των Μεθάνων μην παραλείψετε να ανεβείτε στο φημισμένο ηφαίστειο, γνωστό από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου. Η διαδρομή προς τον πιο γνωστό του κρατήρα, τον κρατήρα της Καμένης Χώρας, ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα, προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία ανάβασης. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το πανέμορφο σπήλαιο των Περιστεριών, καθώς και το οροπέδιο Θρονί. Αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι είναι το μεσαιωνικό κάστρο του Φαβιέρου, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγ. Κωνσταντίνου και τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη, ενώ ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων.

Φωτογραφικό Υλικό : Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων

Videos

ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ
Νομός Αττικής 18020

Τηλέφωνα: 22980 42211, 22983 20400
Φαξ: 22980 42440
E-mail: dhmostr@otenet.gr